Cell-processorn i Playstation 3

I kärnan av allt att PS 3 står för är den enorma processor som var specialbyggd för det, döpt till “Cell Processor”.

Det berättas att efter lanseringen PS 2, ville Sony chefer deras nästa konsol för att ha kapacitet att överträffa den ständigt ökande hårdvaran i datorer runt den. Processorn – kärnan i alla datorer – var minskat ner som en aspekt att koncentrera sig på och gör den oslagbar.

Bolaget dem närmade IBM, världens ledande tillverkare och innovatörer av flis, byggde un en processor som skulle vara två generationer framåt av PC-processorn förhärskande vid den tidpunkten. IBM var glad un tvinga, men bad om lite hjälp. År 2000 en allians som heter STI bildades mellan IBM, Sony Computer Entertainment och Toshiba, som tillsammans arbetat med utformningen av Cell Broadband Engine Architecture (CEBA), allmänt känd som Cell mikroprocessor. Den första chip testades i STI Design Center i Austin, Texas. Och den första riktiga tillämpning, naturligtvis, var i PlayStation 3.

Komma in i de tekniska aspekterna av cellprocessor skulle innebära en lektion i mikroprocessorteknologi, med fraser som “Effekt Processor Element” och “Synergistic Elements Processing” kastas om varje par meningar.

I lawman användarvillkor, är cellprocessor en åtta-core processor, vilket innebär att den kan beräkna åtta olika processer samtidigt – en fantastisk bedrift att förbättra hastigheten på datorer. Varje finns åtta “kärnor” är även utrustad med 256kb minne för lokal lagring vid bearbetning av en instruktion.

Cell-processorn, i teorin, kan vara över-klockad till 4GHz ganska lätt, men eftersom PS 3 körs på 3.2GHz, som är den mest citerade klockfrekvens för det.