batterier – från bärbara datorer till motorcyklar

Vad skulle du göra utan dem? Allvarligt, om varenda batteri av varje typ plötsligt zapped ur varenda sak som det fungerade, vad skulle någon av oss göra?

Bärbara datorer, utan tvekan, är livsnerven för många en näringsidkare i dag. Bärbar, bekväm, tillåter de oss att arbeta på flykt och göra mer affärer. Laptop batterier är viktigt att hålla denna resurs som arbetar, som det ska.

Föregångaren till den bärbara datorn som vi känner den i dag introducerades av IBM år 1986 och kallades “The PC Convertible”. Den vägde fem och ett halvt kilo och kostar runt $ 3500,00.

Som bärbara datorer har utvecklats, så har också bärbara batterier.

• Den första typen av batteri som används i bärbara datorer var Nickel-Kadmium (NiCd). Dessa kan fortfarande hittas i vissa äldre bärbara datorer. Deras livslängd mellan laddningar är ungefär två timmar, minskar emellertid detta med varje laddning. Dessutom, om en NiCd laptop batteri laddas för länge kan det explodera.

• Nästa typ av batteri för bärbar dator som användes var nickel-metallhydrid (NiMH). Dessa bärbara batterier varar längre än NiCd batterier men deras totala livslängd är kortare.

• Den nuvarande standard batteri för bärbar dator är den Li-ion batteri. Förutom att vara lätt och ha en lång livslängd kan de också vara slumpmässigt laddad och kommer inte att överhettas om debiteras för länge. Att vara tunnare, är Li-ion batteri perfekt som en bärbar dator batteri och kan pågå i mellan 950 och 1200 laddningar.

Kanske ännu mer avgörande för vår verksamhet liv samt våra personliga liv är mobilen. Det finns också tre olika typer av batterier mobiltelefon:

• Litium-jon batterier: dessa är den nyaste typen av mobiltelefon batteri och samtidigt ha vissa fördelar framför den äldre NIMH och NiCd-batterier, måste man ändå vidtas för att säkerställa att de prestera sitt bästa. Till exempel bör ett nytt litium-jon-batteriet “betingad”. Vad detta i grunden betyder är att för batteriets tre första laddningscykler, ladda batteriet över natten och låt det laddas ur helt innan du laddar det igen. Detta kommer att öka livslängden och effektiviteten av mobiltelefon batteri.

• NiMH-batterier: Dessa batterier också skall villkoras på samma sätt som ett litium-jonbatteri. Det är viktigt att komma ihåg
att omfattande överladdning (dvs på en batteriladdare för mer än tjugofyra timmar) kan skada dessa batterier mobiltelefon.

• NiCd-batterier: Dessa är den äldsta typen av mobiltelefon batteri och, som är fallet med den bärbara datorn, är mindre tillförlitliga än de nyare typerna.

Okej, så vi vet att vi skulle sänkas utan våra bärbara datorer och mobiltelefoner. Men hur är det med bilen? Bilar har batterier också. Kanske du rida en Harley Davidson – inte utan en motorcykel batteri! Det är intressant att tänka där vi skulle vara om den tidigare nämnda “zappande episoden” ägde rum. Vi vet att våra förfäder klarat utan batterier men kunde vi?

Här finns en utmaning: För en hel dag lämna allt som innehåller ett batteri ensam. Ingen körning eller ridning, ingen mobiltelefon eller dator, helt “batteri-berövad”. Vid slutet av dagen kommer du antingen att känna lugn och centrerad, på total fred med din omgivning eller ett nervöst vrak, klättra på väggarna.

Vilka kommer du att vara?