HD ger teater-kvalitet visning till vardagsrum

De flesta konsumenter är snabba att uppgradera till den senaste datorer, mobiltelefoner och musikspelare som tekniken blir mer sofistikerade-men när det kommer till tv-apparater och dvd-spelare, många tittare fortfarande fast i det förra seklet.

“Den analoga TV-system vi har i USA är mer än 50 år,” förklarar Andy Parsons, talesman för Blu-ray Disc Association, som arbetar för att ge HD-hemunderhållning i huvudfåran. “Under nästa år eller två, människor kommer att se en del spännande produkter som gör vardagsrum känns som biografer.”

Vad är det som driver denna förändring? Med ett ord, innehåll. TV-bolag erbjuder mer high-definition programmering via satellit och kabel. Och, är filmbolagen förbereder att släppa sina filmer på hög kapacitet skivor, t.ex. Blu-ray-skivor, vilket gör det möjligt att köpa, hyra och se Hollywood favorit på high-definition. Människor som får se en äkta HDTV inställning visar den senaste Hollywood-blockbuster på sina lokala elektronikaffärer kan se skillnaden i kvalitet omedelbart.

“HDTV kommer att fånga på när folk ser att de kan köpa filmer och spel i det nya formatet”, säger Parsons. Film skivor med Blu-ray-formatet väntas dyka upp i butiker som börjar i juni. Shoppers kan förvänta sig att hitta favorit titlar som “Crash” och “Terminator”-serien finns tillgänglig, med fler och fler HD-skivor kommer till butikerna under hela sommaren.

Den förbättrade kvaliteten, Parsons säger, är jämförbar med vad tittarna märkte när de bytte från VHS-band till DVD-skivor. “När du tittar på ett videoband idag, du verkligen märker hur dålig bilden är jämfört med dina DVD-och du inte har menyerna och alla de extra funktioner som du gör med DVD-skivor,” förklarar han. “Övergången till HDTV och HD-skivor kommer att vara lika dramatisk.”

Shoppers kan förvänta sig att se skivor och spelare med konkurrerande format, säger Parsons, och de kommer att behöva överväga vad de får för sina pengar. Till exempel, förklarar han, bör de ställa frågor om bredden av spel, filmer och andra produkter som finns, så att de inte fastnar i ett format med ingen framtid. Blu-ray Disc, till exempel, samarbetar med de stora filmbolagen, musikförlag och spelutvecklare, och planerar att leverera branschens bredaste utbud av hemunderhållning innehåll. Dessutom kommer spelarna att spela alla dina befintliga standard-definition DVD.

Idag kan det vara svårt att föreställa sig vilka konsekvenser de nya HD-skivor och TV-apparater kommer att ha på vår hemunderhållning visning. Men Parsons säger, “Om några år kommer det att vara svårt att komma ihåg att vi en gång trodde skivor var den coolaste filmformatet runt.”