en lekman guide till några hifiav lingo

“HDMI” kablar “Blu-ray” spelare, “Hi Fi Separerar”, “sub-woofers”, “RGB-komponenter” – även förkortningen “AV” i sig kan vara ogenomtränglig för den genomsnittliga utomstående som inte vet någonting om Ljud (som skulle vara “AV” förresten) världen av hemelektronik.

Tja, kan du bli förlåten för att vara ärlig. AV-system har gått långt, långt bortom enkla anordningar för hemunderhållning. Med tillväxten av DVD-spelare, mp3-spelare, strömmande videotjänster och även (ironiskt nog) trådlös teknik, är det inte ovanligt att se vardagsrum domineras av en förvirrande mängd kablar som förenar dussintals enheter till den prisade “Hemunderhållningssystem”. Med varje ny pryl eller förbättring av befintlig teknik har det kommit en ny bit av terminologi, en ny typ av kabel eller en ny standard för gränssnittet.

Kort sagt, det är förvirrande. Arbeta ut vad allt betyder finns inget enklare än att koppla de otaliga kablarna när de oundvikligen trassla i en död grepp. Tack och lov även om vissa av dessa saker är knappast behövas för någon annan än en professionell – om du inte är en dedikerad hifi-entusiast eller audio / videophile, oroa dig inte för mycket om vad du inte får. Som en grov vägledning, här är några av de mer tillgängliga områden av terminologi som ska låta dig hänga med i samtalet i Dixons eller åtminstone förstå vad det är du tittar på:

Video / Underhållning / Hi-Fi “skiljer”: Något du är tvungen att tänka är mer komplicerat än det egentligen är, “separerar” bara hänvisar till de olika delar i ett system som traditionellt köps som ett paket. Till exempel kan en Hi-Fi separata vara en högtalare, en kabel, en förstärkare – du får bilden.

HDMI: Ett “high definition multimedia interface” är, enkelt uttryckt, ett sätt att länka digital audio / video källor till kompatibla enheter. Det ger en mycket högre bildkvalitet – den självbetitlade “high definition” – eftersom det inte kräver de data som ska alltför komprimerad för sändning.

Sub-Woofer: En högtalare som är tillägnad de nedre sluttande ljudfrekvenser, kort sagt, är detta den “bas” av alla ljudsystem. Generellt större än andra högtalare i ett system, tjänar subwoofern på 35-200 Hz frekvensområdet för konsumentprodukter.

Blu-Ray: I den enklaste form, är detta den näst bästa formen av videoformat – efterföljaren till DVD tronen. Det gynnar från ett teoretiskt öppen lagring gräns (även om detta beror på läsaren kapacitet: 100GB skivor kan läsas av alla Blu-Ray-spelare) och hämtar sitt namn från det blå-violett laser som används för att läsa av skivorna. Ju större kapacitet – åtminstone 25GB – tillåter video som ska lagras vid en lägre kompression, behålla en högre kvalitet.

“RGB”: Lite föråldrad, står det bokstavligen för Röd Grön Blå. Det är en äldre form av video input / output, baserat på människans uppfattning av färger i ögat. Effektivt de tre grundfärgerna överlappar på olika sätt att producera bilder. I kreativa kretsar, det är fortfarande ett kraftigt används principen och sikt – men den genomsnittliga konsumenten kommer inte längre behöver oroa sig för de gamla kontakterna såsom SCART som har ersatts av nya utvecklingar.