vad är ett vlan

En Virtual Local Area Network (VLAN) är en grupp datorer som har en liknande uppsättning krav och kan kommunicera som om de var alla anslutna via samma ledningar. Men till skillnad från en traditionell LAN, är ett VLAN nödvändigtvis inte alla på samma ställe, och värdarna som deltar i nätverket kan placeras nästan var som helst. Alla VLAN har exakt samma egenskaper som en traditionell fysisk lokalt nätverk, även om de kan konfigureras via mjukvara istället för att faktiskt flytta värdarna.

Många VLAN är utformade som ersättare till de tjänster som traditionellt tillhandahålls av routrar på fysisk LAN. VLAN kan angripa frågor som nätverk, säkerhet och skalbarhet med lätthet.

VLAN kallas Layer 2, eller datalänklagret, konstruktioner som överför data mellan noder. Eftersom de är Layer 2 konstruktioner, kan de samverka med Layer 3 IP subnät med ett till ett förhållande.

Hur VLAN utformade?

IEEE tilldelad IEEE 802.1Q som det protokoll som används för att konfigurera virtuella LAN. IEEE 802.1Q ger en rubrik med en 2-byte protokollidentifierare och annan 2-byte tagg styrinformation. Dessa är kända som TPID och TCI, respektive. Den TPID fastställas till 0x8100 medan TCI innehåller information som rör användarens prioritet, kanoniska format indikator, och VLAN identifierare.

Vilka är de två typerna av VLAN-medlemskap?

VLAN-medlemskap kan tilldelas på ett av två sätt. Statisk eller dynamisk.

En statiskt VLAN är också känd som en port baserad VLAN. Dessa typer av VLAN skapas genom att tilldela specifika portar till ett VLAN. Som nya enheter in i VLAN-nätverk, tar enheten en specifik port. Om slutanvändarna ändra portar men kräver tillgång till samma VLAN, är nätverksadministratörer måste utse ny port till VLAN uppdrag på den nya porten.

En dynamisk VLAN är utformad för att enkelt konfigureras med hjälp av programvara. Den vanligaste programvaran för att utforma dynamiska VLAN är CiscoWorks, ett program utvecklat av Cisco. Ett VLAN Management Policy Server (VMPS) måste inrättas först för en dynamisk VLAN. Den här servern gör det möjligt för VLAN för att automatiskt växla portar när nya enheter ansluter till VLAN. Den använder information såsom enhetens portar, unika användarnamn och MAC-adresser för att bestämma huruvida eller inte att ändra portar för att passa behoven hos den inkommande enheten.