hur fungerar en blu-ray disc arbete

Det viktigaste inslaget i Blu-ray-skiva som skiljer den från en vanlig DVD är dess lagringskapacitet. Datorns Blu-ray-skiva har fem gånger mer lagringskapacitet än DVD-skivor. Den rymmer 25 GB i en skiva med ett lager och 50 GB på en skiva med dubbla lager. En skiva med dubbla lager kan ha över 9 timmars high-definition (HD)-video på en 25GB skiva och över 22 timmar av standard definition (SD)-video kan vara hade på en 50GB skiva. Datorns Blu-ray-skiva har även andra funktioner,
Främst bland dessa är en ny dimension av interaktivitet som gör att du kan ansluta till Internet och hämta ett brett utbud av innehåll.

Dessutom kan du också spela in HDTV utan att resultera i någon förlust av video eller ljud kvalitet. Och Blu-ray har en överföringshastighet av data från 36Mbps (megabit per sekund) så med en Blu-ray-skiva 25 GB data kan spelas in i cirka en och en halv timme. I huvudsak Blu-ray-skiva kan åstadkomma detta på grund av det sätt som den är tillverkad och hur den läser data som lagras på skivan. Den Blu-ray Disc är 1,2 millimeter tjock, samma som en DVD.

Med Blu-ray, lagras data direkt ovanpå en 1,1 mm tjock polykarbonat lager, då en skyddande hård beläggning skikt läggs på utsidan av skivan. Detta skiljer sig från en DVD i den, är data som lagras på en dvd mellan två 0,6 mm polykarbonat lager. Denna stapling av skikt kan orsaka laser används för att läsa data, att delas upp i två olika strålar, vilket resulterar i problem att läsa skivan korrekt. Med data som lagras ovanpå förhindrar Blu-ray-skiva laser spricker.

Lasern används för att läsa data är den viktigaste tekniska utvecklingen som skiljer Blu-ray från DVD. Video-och ljuddata lagras digitalt på spiralspår som löper från mitten av skivan till dess yttre kanter. Att spela skivan en laser för att läsa dessa spår. Ju mindre spåren desto mer data kan lagras på skivan, dock med mindre spår en mer exakt laser behövs.

Till skillnad från DVD som använder en röd laser, använder Blu-ray en blå laser. Denna blå laser har en kortare våglängd. Balken är mer exakt och kan läsa spåren på Blu-ray-skiva som har dubbelt så små som de på en vanlig DVD. Detta är anledningen till att Blu-ray-skiva rymmer så mycket data och innehåller så många nya funktioner. Av dessa skäl kommer Blu-ray-skiva blir förmodligen det medium i valet för överskådlig framtid, tills något bättre dyker upp.