när man köper en HDTV, kan dina ögon lura dig i butiken

Medan e-handel på webben fortsätter att bom, skulle de flesta människor som överväger att köpa en högupplöst TV hellre gå till en tegel och murbruk butik än att köpa den via en online-återförsäljare. Detta är helt naturligt, eftersom du har möjlighet att se den högupplösta TV själv, eller ta emot råd från en säljare innan du betalar.

Men var uppmärksam … Här kommer jag att ge er några skäl till varför din bedömning av en high definition TV i butiken kan vara felaktig.

För det första är de flesta högupplösta tv-apparater som levereras direkt från fabrikerna till high-street butiker konfigureras i det som kallas i branschen som “dynamiskt läge”. Detta innebär att kontrasten artificiellt uppblåsta och färgerna är medvetet övermättad på HD-TV, eftersom dessa har visat sig i undersökningar att generera försäljning.

En HD-TV som visar i “dynamiskt läge” ger intryck av “ljusstyrka” och “liflighet”, som felaktigt uppfattas som kontrollampa tecken på en bra tv även om bilden är befängt felaktigt. Vanligtvis är det bara när du tar hem tv tillbaka att du inser att varje föremål är en smula blått och köttet tonen är inte realistiskt.

Dessutom, i en typisk butik med många högupplösta TV-apparater på showen, signalen delas mellan alla dessa TV-apparater. Som en följd av varje HD-TV får en försvagad signal, vilket kommer att bidra till en hel del skärm artefakter som sparklies och avsökningsrader, och kanske sudda och förlust av fina detaljer.

För att förvärra problemet, kommer de flesta butiker förmodligen använda låga kablar kvalitet anslutning (eftersom dessa är billigare, och butikerna kanske har en hel del under årens lopp) att vidarebefordra signalen. Helst bör du använda en komponent, VGA, DVI eller HDMI-anslutning eftersom dessa drabbas av minsta signalen försvagas, och kan frigöra den fulla löftet av HD-TV för dig att göra en riktig bedömning … men du ser sällan dessa används i demos inte bett om.

En annan fråga med den genomsnittliga tegel och murbruk butik är den överdrivna mängden av omgivande belysning, inte bara från i butik lysrör och kanske solen, men även från andra HDTV setson display. Detta kommer att orsaka eftertanke (särskilt på reflekterande tv) och minska bildens kontrast på högupplösta TV du tittar på, vilket resulterar i en tråkig bild. De flesta HD-tv prestera bättre i ditt eget hus där man kan styra det omgivande ljuset.

Avslutningsvis, det finns vissa begränsningar när man bedömer high definition TV i en butik – du tittar på okalibrerade bildskärmar med mindre än orörda flöden i en miljö som är för ljust. För korrekt bedömning av en HDTV fulla potential, kan du antingen gå till en specialbutik med rätt inställning för att lösa dessa problem, lyssna till yttrande från de som äger tv på offentliga forum, eller läsa recensioner som genomförs korrekt under strikt förhållanden.