När ska jag uppgradera till Cat-6 kabel

För dem obekanta med olika typer av Ethernet-kablar för nätverk och ansluta sina datorer till Internet, vilket gör valet mellan Kat-5, Cat-5e och Cat-6 kablar kan vara en ganska förvirrande en. Först måste du förstå skillnaderna mellan varje version samt komma tillrätta med de olika relaterade branschtermer.

Med termen “Cat” är en förkortning för “kategori”, är de siffror och bokstäver för att följa alla används för att ange prestanda. Dessa prestanda beteckningar gör det lättare att välja rätt typ för olika ändamål såsom nätverk datorer tillsammans eller med kringutrustning inklusive nav och routrar.

Alla tre typer av kablar, Cat-5, Cat-5e och Cat-6, består av fyra par UTP (oskärmad partvinnad), men mängden sändningar kabeln kommer att kunna stödja är upp till sin kategori rating .

den ursprungliga cat-5 kabel

En gammal standard i branschen, är Cat-5-kabel kan utföra upp till 100MHz och är fortfarande i stor utsträckning används för en mängd olika tillämpningar, även om de flesta nya anläggningar kommer att använda Cat-5e eller högre.

Kunna stödja 10/100 Ethernet och Fast Ethernet, är Cat-5-kabel uppåt kompatibla med Cat-5e versionen. Men tänk på att dina nätverksanslutningar endast kommer att vara så snabb och pålitlig som den långsammaste komponenten, inte den snabbaste, om inte, naturligtvis, de är alla lika i detta område.

den förbättrade cat-5e-kabel

Med förbättrad hållbarhet över Cat-5, är det skyddande yttre höljet av Cat-5e-kabel tjockare och därmed mer lämpliga och tillförlitliga för fler situationer än dess tidigare motsvarighet. Det finns flera andra skillnader mellan denna version och dess föregångare, inklusive dess bakåtkompatibilitet, eftersom det kommer att fungera tillsammans med antingen 10BaseT eller 100Base T hubbar nätverk och kort. Det är också mindre “cross-talk” eller elektroniska störningar med Cat-5e i motsats till Cat-5 kabel tack vare förbättrat signal kapacitet.

När det gäller bandbredd, stödjer Cat-5e Gigabit Ethernet-anslutningar för upp till 350 MHz, mer än tredubblar 100MHz med en Cat-5-kabel.

Kom ihåg att Cat-5e-kabel inte är klassad för användning utomhus, även om många människor gör utan incidenter. Om du måste använda den här kabeln utanför, lägga en ledning såsom en tillverkad av PVC för att hålla fukten borta. Den säkra driftstemperatur för Cat-5e-kabel är allt från -10 grader till 60 grader Celsius.

Även med denna särskilda kategori kabel är 100 meter den maximala längden du kommer att kunna använda kabeln utan i antingen ett nätverk bro, hubb, eller förstärkning för att förstärka signalen.

Som en tumregel, om du någonsin osäker på vilken typ du ska köpa antingen Kat-5 eller Kat-5e, väljer det senare valet på grund av sin bakåtkompatibilitet och övergripande prestanda.

den nyare cat-6 kabel

Certifierad och utformats speciellt för gigabit användning, minskar Cat-6 kabel överhörning ännu mer än sina föregångare genom att förbättra på den ursprungliga Cat-5 versionen med sladdar featuring extra vändningar.

Användningen av Cat-6 kabel garanterar inte att nätet kommer att bli en komplett gigabit-nätverk, för att detta ska kunna uppnås var och en av komponenterna måste vara gigabit-certifierad. Om inte ditt nätverk uppfyller detta villkor, väljer Cat-5e som ger högkvalitativa hastigheter samtidigt spara pengar i processen.

För snabb referens, här är de betyg de olika kategori kablar:

– Katt-5 upp till 100MHz
– Cat-5e upp till 350 MHz
– Katt-6 upp till 550MHz