halvledare är grunden för elektroniska apparater

Halvledare är material som har elektrisk ledningsförmåga. Den elektriska konduktiviteten i dessa material beror på de strömmande elektroner, som intermediär i storlek mellan den för ledaren och isolatorn. Anordningar tillverkade av halvledarmaterialet är grunden för modern elektronisk som inkluderar radio, datorer, hushållsapparater och många fler. De Halvledare som finns i mikroprocessorchips och transistorer har gjort en enorm inverkan i vår värld idag.

Det material som används som en halvledare i mikroprocessorchips och transistor kallas kisel. Du skulle ha hört namnet på platser som “Silicon Valley” eller vi kallar vår ekonomi “Silicon ekonomi” detta är eftersom kisel är hjärtat i alla elektroniska enheter.

Kisel är ett mycket vanligt inslag i sand och kvarts. Om man tittar på kisel i vetenskapligt sätt som i det periodiska diagrammet hittar kisel har aluminium på ena sidan, Carbon ovanpå det och germanium nedanför den. Dessa tre material Carbon, germanium och kisel har en unik egenskap i deras elektroner struktur där var och en har fyra elektroner i sitt yttre bana och har elektrisk ledningsförmåga större än isolatorer men mindre än goda ledare, och särskilt användes som ett basmaterial för datachips och andra elektroniska enheter.

Metaller är mycket bra ledare av elektricitet på grund av att de oftast har “fria elektroner” som lätt kan flytta mellan atomer och el innebär flödet av elektroner. Å andra sidan kiselkristaller ser metallic men det är inte metall. De yttre elektroner av kisel är involverade i perfekt kovalenta bindningar så att de inte flytta runt. Den rent kisel är i grunden en isolator och väldigt lite el flyter genom den. Denna struktur av elektroner i kisel kan ändras genom en process som kallas dopning.

Processen för dopning är att lägga föroreningar på ett kontrollerat sätt till de halvledare som kisel. Mängden förorening eller dopningsmedel till ett inneboende Semiconductor bestämmer nivån på ledningsförmåga halvledare.

På grund av dessa egenskaper kan de Semiconductors är användbara för att göra elektroniska apparater så att deras ledningsförmåga lätt kan modifieras efter behov genom dopning.