Storage Area Networks

Behovet av lagringsenheter växer med stormsteg. Dessutom finns ett antal alternativ beroende på specifika lagringsbehov. Det finns många alternativ med SAN. De två mest populära varianter är Fibre Channel (FC) och Internet Protocol (IP). I ett FC SAN skivan arrayer är anslutna med fiber channel-anslutningar. Ett FC switch fungerar som central kontrollpunkt för data som flyter genom SAN. Därför beror FC eller IP på ansökan. Om uppgifterna är kritisk, är Fibre Channel ett bättre alternativ. En låg kostnad SAN är ett integrerat paket som inkluderar en FC switch, högpresterande programvara och skiva lagring som kan anslutas till två servrar.

En IP SAN använder Internet Small Computer System Interface iSCSI-protokollet och Gigabit Ethernet över Cat 6 kablar för att koppla upp skivan arrayer över Transmission Control Protocol / Internet Protocol (TCP / IP)-nätverk. Dessa SAN ger native-nivå blockera åtkomst och dataöverföring och liknar i detta avseende traditionella FC SAN. I huvudsak en kund datacenter kräver olika transportteknik som möjliggör långväga anslutningar på ett kostnadseffektivt sätt. Fiber Channel är bättre för höghastighetsanslutning och system, såsom ERP och databaser. För en liten organisation IP SAN skulle räcka. En klok blandning av både IP-och Fiber Channel krävs för att balansera kostnader och effektivitet för lagringssystem och enheter.

nas och san

NAS är ett datalagring mekanism där lagringsenheter är anslutna direkt till nätverket. Dessa enheter tilldelas en IP-adress och sedan kan nås av klienterna via en server som fungerar som en inkörsport till data eller i vissa fall gör att enheten nås direkt av kunderna utan mellanhand. Easy hanterbarhet är ett viktigt inslag i NAS. Den är inriktad på enkla behov filhantering. NAS och SAN är gratis till varandra. Trenden går mot hybridlösningar. SAN kan användas som back-end och NAS som den främre änden, dvs ha en NAS header i en SAN-miljö.

Stora organisationer med företagets nätverk och en bred geografisk spridning väljer SAN medan små och medelstora företag att hitta NAS ett bättre alternativ. I SAN finns en rörelse mot IP eftersom man kan använda samma protokoll som det nätverk som leder till en lägre kostnad för genomförandet.
Tillväxten i chassi-baserade SAN switchar är snabbare än i tyget byta segment på grund av SAN och lagring konsolidering och länkning av första generationen SAN öar. Dessutom är behovet av att genomföra SAN förlängning lösningar för datareplikering och kontinuitet i verksamheten driver behovet av intelligenta flerskiktade SAN switchar och tillhörande produkter.

Ytterst valet mellan San eller NAS beror på ett antal faktorer. Kostnaden för genomförandet, enkelt underhåll, feltolerans och säkerhet är några av de aspekter som måste beaktas när man anpassar ett visst lagringssystem. Det är också möjligt att ha ett hybridsystem med både SAN och NAS kan användas samtidigt. . En passar alla är inte längre möjlig och trenden går mot en blandad kompott av alternativ.

copyright (c) 2007 Dean Barnard