LCD v plasma – vilken TV ska jag välja

Ända sedan platt TV-skärm tekniken har blivit mer lättillgänglig och med priserna går ner hela tiden, några av de vanligaste frågorna är vad är skillnaderna mellan LCD och plasma TV? Vilka är fördelarna respektive över den andra? Vilken är bäst för mig?

Till att börja med, skulle det vara klokt att förklara kortfattat vad varje teknik är. Enkelt uttryckt (Liquid Crystal Display) LCD arbete genom att ljus reflekteras bort av flytande kristaller och arbetar plasma av miljontals plasmaceller som är belysta när elektriskt laddade. Naturligtvis är förklaringen mer detaljerad än så, men i grundläggande termer, det är allt du behöver veta.

Skillnaderna mellan de två är oftast uppenbart när du har identifierat vad du främst kommer att använda tv för. Generellt en är varken bättre än den andra är bättre än den andra, men beroende på vilken typ av visning du gör, det finns viktiga faktorer som du bör tänka på innan du köper.

Här är några snabba enkla LCD v Plasma saker att tänka på:

* Kontrast – Plasma är generellt bättre än LCD.
* Ljusstyrka – Plasma-och LCD-TV ganska mycket samma.
* Livslängd – LCD kommer att överleva motsvarande plasma.
* Färgåtergivning – Plasma är bättre.
* Betraktningsvinkel – Plasma har en större betraktningsvinkel.
* Animation Kvalitet – Plasma, med LCD-TV snabbt ikapp.
* Bränna – LCD, även om plasma-teknik har snabbt förbättras för att utrota detta problem.
* Pris – Plasma är generellt billigare i pris än motsvarande LCD-modellen.
* Storlek och vikt – LCD är mycket lättare, och därmed lättare att väggmontering.
* Strömförbrukning – LCD. Men då de är dyrare att köpa en likvärdig modell, så väga upp kostnaden för el till hur mycket extra tv kommer att kosta om detta är viktigt för dig.

Några mer allmänna saker du bör vara medveten om. Om du planerar att titta på en massa sport eller actionfilmer på din nya tv, ha i åtanke att LCD kommer att bli mer mottagliga mot spökbilder, vilket innebär att du kommer att se några oskärpa i bakgrunden av den snabbrörliga objekt. Detta inträffar inte med plasma. LCD flyttar för att utrota detta problem, dock, och bör denna artikel förra testet av tid, genom att nu LCD bör vara lika med plasma för detta!

Men om du använder den för att spela dator eller konsol spel, kommer du att bli bäst av med en LCD eftersom det hanterar sådana animationer mycket bättre. Glöm inte LCD har utvecklats mycket med bärbara datorer i åtanke, och så detta gör dem långt bättre än plasma.

Ett sista tips, om du bestämmer dig för att gå ner till din lokala showroom, be dem att spela eftertexterna i en dvd. Detta kommer att visa dig direkt om det finns någon skuggor uppträder på tv.