format kriget av blå laser HD DVD vs blu-ray

Blu-ray och HD DVD har tävlat för en tid nu att bli efterträdare till dvd tron. Båda visa film i full HD-upplösning, som inriktas på ett underskott av den aktuella DVD-formatet, vilket är endast standard-def. Den video-och ljudkvalitet på båda formaten kan vara verkligt spektakulära när den visas på en HDTV med en kvalitet hemmabio ljudsystem, överträffar även HD-TV själv.

Ta det dåliga med det goda … Att få det bättre trohet, du måste välja mellan antingen en Blu-ray-spelare eller en HD DVD-spelare, och du kommer inte att kunna spela vissa Studios filmer på endera. Till exempel, om du är en sci-fi-fan och vill titta på 2001: The Space Odyssey (Sony Pictures), behöver du en Blu-ray-spelare, men om du vill titta på Van Helsing (Universal) kommer du behöver en HD DVD-spelare. Ja, det finns combo spelare tillgängliga, men de för närvarande kostar mer än att faktiskt köpa två spelare, en för varje format!

Blu-ray och HD DVD är tyvärr inte inkompatibla format. Vad innebär det för dig? Det innebär att ingen vanlig Blu-ray-spelare kommer att kunna spela upp HD DVD-skivor, och ingen standard HD DVD-spelare kan spela upp Blu-ray-skivor (med undantag för pricy combo spelare förstås). Om en film kommer ut i ett format, det finns ingen garanti för att det kommer att vara tillgängligt i den andra. Vissa studios kunde släppa filmer i båda formaten, men du har fortfarande att vara noga med att inte köpa fel version av filmen. Lägga på den frustration är det faktum att de möjligheter och funktioner av de två formaten är mycket mer lika än de är olika

HD DVD
The Upside: nybörjar spelare är mycket billigare än Blu-ray-enheter, stramare specificering innebär att alla spelare har en mer konsekvent uppsättning funktioner, vissa filmer inkluderar standard-DVD-versionen på samma skiva.

Nackdelen: Studio stödet begränsas till bara Universal och Paramount, vilket innebär att inga HD DVD-filmer från Columbia, MGM, Fox, Disney eller Warner (efter maj 2008), Xbox 360 kräver ett tillägg tillbehör för att spela HD DVD-skivor.

blu-ray
Upside: PlayStation 3 spelar Blu-ray-filmer, Blu-ray har stöd av 70 procent av filmstudior, Aktuella Blu-ray-skivor kan lagra mer data eller video än HD DVD motsvarigheter.

Baksidan: Blu-ray-spelare är dyrare än sina HD DVD-motsvarigheter, stöd för ljud kan variera från spelare till spelare, olika profiler kan orsaka förvirring över specialfunktion stöd.

vinnare?
Den format kriget var i huvudsak knuten till dess Warner Studios beslutat att bli Blu-ray exklusivt i början av 2008. Nu Blu-ray har stöd för 70 procent av filmbolagen, inklusive, Sony Pictures-MGM / Columbia TriStar, Disney-inklusive Touchstone och Miramax, Fox, Warner, och Lions Gate.

Blu-ray har också en fördel i råkapacitet (50GB vs HD DVD 30GB), och samtidigt som inte har gjort mycket av en skillnad i de allra flesta titlar, särdrag i Harry Potter och Fenixorden var i HD på Blu-ray, men endast i standard-def på HD DVD. Vi kan bara förvänta sig mer av detta som hög-def särdrag, som kräver mycket mer kapacitet på skivan, blir allt vanligare.

slutsats
Vänta ut det, det finns ingen riktig vinnare tills man ryggar ned. Plus, vi vet alla hur tekniken kan förändras på en femöring!