är p2p juridisk

P2P (peer-to-peer) är en typ av fildelningsnätverk som tillåter individer över hela världen att handla filer eller torrents, direkt med varandra utan att gå via en tredje part server. Datorer i ett fildelningsnätverk länk upp med peer-to-peer-program. Några exempel på filer som delas över P2P omfattar freeware, shareware, betaversioner och originella verk av alla slag från musik till fotografi, program och skript. Det är olagligt, men att dela upphovsrättsskyddat material utan tillstånd.

Upphovsrättsskyddat material innefattar mjukvara som delas på ett sätt som är oförenligt med dess End User License Agreement (EULA), kommersiell musik och filmer. Dessa produkter är ofta delas trots lagar som skyddar de verk genom att förbjuda obehörig spridning. Även en användare som endast har för avsikt att hämta material blir en distributör på grund av det sätt som P2P fungerar. Som en torrent tas emot, är de delar som redan finns på hårddisken automatiskt laddas upp till andra som begär filen.

Musik olagligt delas över P2P har varit ett centralt fokus för stämningar. Detta är inte en överraskning eftersom den första peer-to-peer-nätverk ägnades åt att dela musik torrents. För att stoppa blödningen av skyddad musik via fildelningsnätverk har Recording Industry Association of America (RIAA) stämt några 40.000 individer.

Lyckligtvis för RIAA, gör arkitekturen av peer-to-peer-nätverk är det ganska enkelt att samla in erforderliga bevis, som Internet Protocol (IP)-adress som identifierar en användares dator på Internet visas inne i P2P-program när de deltar i fil- delning. Om RIAA eller en tredje part klick vakthund på en kommersiell musik torrent, den filen IP-adresser för alla som delar visas.

Trots illegal delning, har RIAA taktik kommit under eld, framför allt efter att utan framgång ha försökt stämma en fyrtio något funktionshinder, ensamstående mamma. Tanya Andersen i Portland, Oregon felaktigt riktade för att dela gangsta rap musik, då påstås pressade under två år för att lösa utanför domstol, även efter det att RIAA upptäckte ett fel i sina metoder som pekade på en annan person som den skyldige. RIAA föll slutligen dräkten, men inte innan Andersen in sin egen stämning mot RIAA, anklagar dem för en kampanj av trakasserier och hotelser.

De allra flesta av RIAA stämningar för P2P upphovsrättsintrång avgörs utanför domstol för $ 4,000 – $ 5,000 US dollar (USD) vardera. Det spekuleras att RIAA: s metoder har resulterat i mer än bara en felaktig stämning, men de flesta P2P-användare inte har möjlighet att anlita en advokat, och de som har gått till domstol och förlorade har tilldelats upprörande summor av juryer. Jammie Thomas dömdes bland överväldigande bevis och förpliktas att betala $ 80.000 per låt, för en total bedömning av $ 1.920.000 USD.

RIAA: s offentliga rykte har tagit stryk för vad som ofta betecknas som en alltför aggressiv reaktion på problemet. I december 2008 RIAA tillkännagav den ej längre skulle inriktas på individer, som arbetar med Internet Service Providers (ISP) för att varna brottslingar istället. Nya stämningar har fortsatt att lämnas in, dock, och RIAA är inte den enda övervakning P2P. The Motion Picture Association of America (MPAA) satsar också fildelare som bryter upphovsrättslagar.

Andersens upprörande pärs tillsammans med häpnadsväckande juryn utmärkelser har gjort vissa människor undvika P2P alla tillsammans. Även hundratusentals användare som går till P2P för juridiska torrents inför en upplevd ökad risk för skadliga attacker från att bara göra reklam för sin IP-adresser över ett globalt nätverk för alla att målet, eller kanske felaktigt rekord. Som ett resultat har många vänt sig till nedladdning binärer istället, en process som inte kräver uppladdning eller delning, och mer liknar traditionell nedladdning.