Vad är virtuella privata nätverk

Med det ökande antalet anställda som arbetar hemifrån och bolag med mer avlägsna kontor, det finns ett ökat behov av att på ett säkert sätt dela privat information och resurser.

Virtuella privata nätverk eller VPN, är ett säkert sätt att koppla upp till ett lokalt nätverk och dela information med ett centralt kontor. Individer som arbetar hemifrån eller de som reser mycket kan hålla ständig kontakt med ett företags intranät med hjälp av VPN-tjänster. Det finns tre olika sätt att ett VPN kan utnyttjas: LAN-till-LAN Internetteknik, kontrollerat tillträde inuti ett intranät och fjärråtkomstanslutningar klient. Det sätt en VPN fungerar är att en avlägsen värd / klient begär åtkomst till företagets nätverk ansluter till internet. De använder sedan en VPN-klient för att ansluta till företagets privata nätverk. Väl ansluten kan fjärranslutna klienten kommunicerar sedan med företagets nätverk som om nätet var en lokal värd.

Det finns flera fördelar med att använda en VPN. Företag och organisationer inte längre behöver betala för att använda långväga förhyrda linjer eller de avgifter som är med dem, och det finns inte längre ett behov av supportkostnader. Även företag kan överväga att konstruera en dedikerad privat nätverk för att spara pengar, växer den initiala kostnaden som företaget växer. Antalet kontor som ett företag har är direkt relaterad till mängden av dedikerade linjer de har att distribuera. Ju fler grenar, desto fler linjer och ju mer det kostar att behålla dessa linjer. VPN eliminera detta problem genom att gå allmänheten linjer, ger större räckvidd och bättre service.

Men även den billigaste VPN är inte utan sin andel av komplikationer. Virtuella privata nätverk kräver en viss typ av kunskap om datornätverk säkerhet. VPN måste konfigureras och installeras försiktigt så att de inte kan vara helt säker. En annan faktor är att ett företag inte är i fullständig kontroll över hur deras VPN presterar, inte heller är de ansvariga för nätets tillförlitlighet. Istället, prestanda och tillförlitlighet är beroende av internet-leverantör. VPN-tjänster varierar från leverantör till leverantör och deras produkter är inte alltid kompatibla med varandra. Med hjälp av olika utrustning kan orsaka tekniska problem och de kostnadsbesparingar kan inte matcha för varje VPN leverantör.

Det finns både gratis och billiga VPN leverantörer för företag att använda, beroende på deras behov och budget. Individer med smartphones kan också komma ett virtuellt privat nätverk eftersom tjänsterna fungerar via Wi-Fi i tillägg till mobildata nätverksanslutningar. Beroende på vilken typ av smartphone, kan en mängd olika guider hittas på nätet eller kanske i telefonens bruksanvisning.

Virtuella privata nät kan bli en viktig tillgång för företagen, vilket sparar dem tid och pengar förutom att öka produktiviteten. Om du är ny till virtuella privata nätverk, många leverantörer erbjuder gratis provanställningar för dig att testa virtuella vattnet. Se hur en VPN kan hjälpa ditt företag eller personliga affärer.