Panasonic Lumix DMC-LX5 omdöme

Det finns en intressant missuppfattning i vissa delar av den digitala foto världen och det helt enkelt är att om du vill vinna lämna de skarpaste bilderna möjliga, du måste gå till 18 eller 20 eller fler megapixlar, om du vill ha den skarpaste bilden dock om du går tillbaka till Photo 101 hittar du att det är den optiska enheten och dess stöd som ger de skarpaste bilderna.

Det är därför man finner det intressant att Panasonics Lumix DMC-LX5 10.1 MP posten kan vara en av de sliprar på mitten varierade marknaden. Observera att det inte är en 16,1 eller 18,2 eller 20 MP digitalkamera och observera att det inte är en Digital Single Lens Reflex, heller, men det är fortfarande kapabel att leverera bilder som rivaliserande kameror med dubbla sin resolution.

Så, hur de uppnå det? De gick tillbaka till grunderna och tittat på optiken de använde för DMC-LX5 och de bestämde sig för att erbjuda användarna en ljusstark F 2.0 ultra-vidvinkel 24mm objektiv. Linsen är tillverkad av ett gammalt namn i kameran verksamheten Leica (inte för övrigt den första tillverkaren av en handhållen 35 mm filmkamera mer än ett halvt sekel sedan med ett intervall-finder fokus för plats på bilder). Själva objektivet heter Leica DC Vario-Summicron och det är verkligen en 24mm ultravidvinkel.

Panasonic gick tillbaka till grunderna igen när den beslutade att använda en 3,8 x optisk zoom som effektivt skulle ge DMC-LX5 ett 24-90mm zoomobjektiv. Tro det eller ej, tester visar att den F2.0 objektivet är dubbelt så ljusstark som en F2.8-objektiv som gör det enkelt att skjuta stora närbilder med en mjuk bakgrund.

Panasonic gick också tillbaka till sina rötter när det tog en titt på den gamla DMC-LX3 processor som drivs föregångaren till denna modell och vad de gjorde var i huvudsak bygga sin redan känslig DMC-LX3 till en tri-processor. Med andra ord har det tredubbla processorkraft att den gamla DMC-LX3 erbjuds. De kallade den nya motorn på Venus.

I huvudsak tog de LX3 motorn, som redan hade ett bra rykte som leverantör av minst en 31 procentig ökning av ljuskänslighet och de placerade tre av dem (på ett chip, förstås) i serie, så att varje steg skulle bygga på nästa. Den resulterande LX5 motorn levererar bilder i svagt ljus som skulle ha andra kameror behöver externa utlöses eller belysning som DMC-LX5 förlänger svagt ljus med 3 lux i skytte videor.

Medan vi har aldrig försökt det på den låga ljusnivån eftersom det finns ingen plats intressant nog runt vår plats med den låga nivån av ljus (saker som korsningar, trafikljus, mötande billyktor bil och andra saker alltid tycktes skämma riktigt låg nivå skott), fortfarande vi blev överraskade med hur långt vi kunde pressa låg belysning.

För det mesta, men vi stannade med våra vanliga typer av landskapsfotografering, djurliv och evenemang fotografering och vi var nöjda med resultatet. Det är roligt att ha varit i databranschen under en tid, det egentligen aldrig inträffat att använda för att bara gå tillbaka till grunderna och titta på inte bara den ursprungliga motorn, utan även sitt program för att fånga den otroliga utbud Panasonic fångar.

Panasonic gick tillbaka till grunderna och de kom upp med en överraskande mellanregistret peka-och-tryck-kamera som har en tre-tums LCD inramning fält i bak och, tro det eller ej, goda, gammaldags fotografiska blixtsko teknik om du vill använda en större kompatibelt strobe.

Lumix använder upp till 32 GB SD-eller SDHC-minneskort så att du faktiskt har möjlighet att skjuta upp till ca 400 skott innan du måste ladda batteriet eller nedgång i en reserv. För korta videor kan du använda Dolby Digital Creator för ljud. Videor, men är AVCHD-kompatibla, eller ungefär dubbelt standard JPEG bildspråk.

Slutligen, har Panasonic gjort några fina arbete på känsla (ergonomi) i Lumix så att den har en trevligare känsla i handen och när du fotograferar om stillbilder eller korta videofilmer.