batteriladdare, vad man ska leta efter, vad man ska undvika.

Batterier, eller torra celler är tillverkade för att leverera jämn och oavbruten likström till olika moderna prylar som drivs med elektrisk energi. Batterier är i allmänhet bly-syra celler. Över 15 miljarder produceras varje år och säljs över hela världen. Många av dessa är alkaliska-batterier som bortskaffas efter att ha använts för en enda gång. Men det finns också några som kan laddas om och om igen efter varje användning och kallas “uppladdningsbara batterier”. Dessa bör dock begränsas vid fulladdat tillstånd för att möta likström efterfrågan när det behövs. Därför lämplig batteriladdare är skyldiga att ta ut dessa typer.

De olika typerna av batteriladdare är:

1) medicinsk
2) automotive
3) kommersiell
4) industriell

Dessa kan vara stationär eller portabel.

Dessa laddningsbara batterier är av hög kapacitet. Laddningsbara batterier kan som nickel-metallhydrid (NiMH) eller Lithium-jon (Li-ion) batterier laddas flera hundra gånger och sista betydligt längre tid på hög strömförbrukning.

Genom att använda dessa repeterbara laddning av batterier människor kan spara massor av pengar. När laddningen sjunker under en viss nivå det slutar leverera likström till elektriska instrument, då batteriet behöver laddas för att återfå sin förmåga att leverera likström. Låg kvalitet laddare kan även skada batterierna och förkorta deras livslängd. Laddaren tar ström direkt från elledningar och inducerar elektriska laddningen i batterierna.

Uttaget av dessa beror på olika faktorer såsom dess kapacitet, dess ålder, dess initiala avgifter, etc. Olika laddare varierar mycket i denna fråga. Det finns en tendens att generera värme under laddning av laddningsbara batterier som är en av de mest citerade faktorerna för skada av dessa batterier. Värmen genererar främst på grund av det inre motståndet och kemisk reaktion av de uppladdningsbara batterierna. Överdriven ström kan också skada batteriet när det är fulladdat.

Det finns några automatiska laddare som initialt tar ut på en mycket hög hastighet och kontinuerligt övervaka cellspänning att minska eller stänga av laddningen när batteriet tenderar att ladda fullt. Den batteriladdare kan ta 1 timme till 8 timmar av tid för laddning beroende på utformning och betyg av dessa laddare. Det finns också olika visuella indikationer som LED på batteriladdare. Dessa indikatorer tyder på att de uppladdningsbara batterier bör
inte får överladdas och hjälpa dem att förhindra dem från att överhettas.

Numera finns det breda tillämpningar av uppladdningsbara stylade batterier. Dessa typer är även används i kraftverksföretag stationer som ett substitut för likström och nödbelysning. De används också i fordon som bilar, vagnar, bussar, etc. Det finns också några batteridrivna bilar som kör på gatorna helt baserade på batteri-strömmen och inte på bränsle.

Användning av laddningsbara batterier kan också hittas i bärbara datorer, iPods, mobiltelefoner, elektriska rullstolar, etc. Därför lämpliga laddare är väsentliga för laddning av dessa laddningsbara batterier.